Na púti v Litmanovej očakávajú počas víkendu tisíce veriacich

07.08.2009 Stará Ľubovňa

Niekoľko tisíc veriacich očakávajú predstavitelia Gréckokatolíckej cirkvi (GKC) na výročnej odpustovej archieparchiálnej slávnosti, ktorá sa uskutoční 8. a 9. augusta v Litmanovej v okrese Stará Ľubovňa.
Riaditeľ Arcibiskupského úradu GKC v Prešove Ľubomír Petrík dnes pre TASR povedal, že uplynulo už 19 rokov odvtedy, čo sa začali zjavenia v Litmanovej, ktoré potom trvali päť rokov.
Program púte sa začne v sobotu o 14.30 h Mariánskym molebenom v chráme a následne bude pokračovať sprievodom na Horu Zvir. Po jeho skončení posvätí prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak zrekonštruovaný prameň a neskôr aj dva kríže. Svätá liturgia sa začína o 19.00 h a o dve hodiny neskôr sa veriaci zúčastnia na Krížovej ceste.
Nedeľný program púte pokračuje krátko po 7.00 h uctením ikony Presvätej Bohorodičky. Nasledovať budú spoločné modlitby a archijerejská svätá liturgia, počas ktorej vladyka Ján Babjak posvätí zrekonštruovanú kaplnku, novoinštalovaný ikonostas a areál Hory Zvir, kde od minulého roka pribudli kaskády s novým sedením pre veriacich.
V nedeľu počas slávnosti vydá svedectvo o jednote a rodine mystička Myrna Nazzour zo Sýrie. Táto vizionárka z Damasku je gréckokatolíckeho vyznania a v rámci svojho pobytu na Slovensku sa stretáva s veriacimi v jednotlivých biskupstvách. Jedno z nich počas tohto týždňa absolvovala aj v Chráme sv. Jána Krstiteľa v Prešove, kde hovorila o svojich mystických skúsenostiach.
Ako uviedol Petrík, táto žena v roku 1982 pocítila, že z jej rúk vychádza svetlo a olej. Keď sa potom dotkla svojej sesternice, ktorá bola chorá, tá ozdravela. Rovnako to bolo aj v prípade jej matky a ďalších ľudí, čo potvrdili svedkovia. Vedeckým skúmaním sa vraj zistilo, že ide o 100-percentný olivový olej.
\"Napríklad má stigmy, ktoré sa jej objavujú vždy, keď celý pravoslávny východ aj katolícka cirkev slávia Veľkú noc spoločne. To je vždy raz za čas, \" povedal Petrík.
Veriacim v prešovskej katedrále povedala, že tieto znamenia môžu kedykoľvek skončiť. Podľa jej slov je však najdôležitejšie to, že sa jej zjavuje Panna Mária a Ježiš, od ktorých dostáva posolstvá o existencii Boha a preto sa oplatí v neho veriť.
Areál v Litmanovej, kde sa už takmer dve desaťročia vždy v nedeľu po prvom piatku v mesiaci august na hlavnej slávnosti stretávajú tisíce veriacich, vyhlásil dekrétom arcibiskup Ján Babjak v septembri minulého roka za pútnické miesto Prešovskej archieparchie. Skutočnosť, či išlo v rokoch 1990 – 1995 o pravé mariánske zjavenia, je naďalej predmetom skúmania cirkvi.
 

Vyberte región